Titanicgravar och tio-fika

Så var det då äntligen dags! Nerverna var på spänn innan jag drog bort gardinen från fönstret imorse, men premiärtitten på land för första gången på en vecka gick bra.
Det 292 meter långa fartyget gled fint med lotsen in i hamnen i Halifax, Canada.

Klassen splittrades ganska fort upp då vi var några få som var väldigt sugna på att gå till Fairwiew cemetery. Det som är speciellt med den är att där ligger ett antal personer från Titanickatastrofen begravda inklusive några svenskar. Jag som är ganska intresserad av Titanic tyckte såklart att det var ett måste att besöka den kyrkogården!
Till min besvikelse så var det inte jättespeciellt eller fint ordnat där gravarna var, men visst högg det till lite i hjärtat när jag såg Alma Paulsons (29-årig svenska) gravsten där hon och hennes fyra barn på 8,6,4 och 2 år låg begravda. Tänk att vara hennes man som antagligen väntade på dem i Amerika...Brr,jag ryser!


Överskådsbild av gravarna från 1912...

Utan någon karta tillhanda så irrade jag och fyra klasskamrater vidare in mot stan. Någon gång när vi började inse att vi inte skulle hitta av oss själva så gick vi in på en bensinstation och frågade om vägen. Björn hittade en kartbok som han började bläddra i och visade sig ha en utmärkt stadskarta.
Det var först senare ute på trottoaren som vi alla insåg att den där kartan tydligen kostade pengar och även den lilla hopvikbara kartan som Björn stoppat i innerfickan. Med hjälp av snattade kartor för ett värde på cirka 20 kanadensiska dollar hittade vi tillslut ett café i närheten av centrum där vi prick klockan 10 bestämde oss för att vila våra frusna rumpor och tröttna fötter efter en timmes promenad från hamnen. Där inne började vi snacka med tre kanadensiska killar som gav oss lite tips om Halifax, men som mest blev imponerade av det svenska skolsystemet som är gratis för oss alla som vill plugga. 
Det tänker jag inte på så ofta, men man ska nog vara tacksam att man bor i Sverige ibland. Det är inte många andra länder som kan erbjuda gratis utbildning på högskolenivå och sedan även bjuda dem på en femveckors-resa över Atlanten:)

Väl nere i "city" så visade det sig att i princip hela staden inte vaknade förrän 12 (förutom alla grupper av joggare som vi mött under morgonen) så det blev inte mycket till shopping tyvärr. Men jag kan ialla fall verkligen säga att jag varit i Halifax då jag har gått,gått,gått och gått runt där idag.

Cirka en och en halv timme efter utsatt avgångstid lämnade vi Halifax bakom oss och styr ny kosan mot nästa destination som är NEW YORK! :D

 
Det är svårt att ta bilder utan blixt, men här har jag lyckats fånga lite av det fina när vi gled ut från Halifax i eftermiddags. Staden såg så stor och fin ut därifrån bryggan!

Pssst. Har precis ställt tillbaka klockan ytterligare en timme så nu har vi Eastern time och ligger alltså sex timmar efter svensk tid. Tror det kommer vara så i en vecka ungefär...


Vädret

Igår var det jättetjocka ute på Atlanten. Man såg knappt vattnet när man tittade ut genom fönstret. Riktigt tät dimma alltså! Men allra mest har vi faktiskt haft sol. Jag har hört rykten om att det bara är grått och trist väder i Sverige så vi verkar ju ha haft mer sällskap av solen än vad ni har haft där hemma.
Då kan det vara så här vackert ute på det stora havet!






Och vattnet är såååå blått och fint!
Häftigt också att man ser att jorden är rund när man tittar mot horisonten:) Underbart!

 

 


Det var dags för fredagsmyyyyyyys!

Igår hade jag en teoridag igen. Och ja, vi smög system igen. Den här gången var det startluftens rör som fick äran. Dock gjorde vi lite roliga grejer också. På morgonen fick vi bland annat mecka lite med några gamla bränslepumpar och se på några av lärarens privata filmer från hans båtpraktiker under skoltiden i Kalmar.
Detta avslutade vi även dagen med. Det var lite kul att se filmer från Panamakanalen och isperioden uppe i Luleå. Definitivt roligare än att se bilder på ventiler och pumpar ialla fall!;)

Men när vi var nere i maskin och skulle kolla på den ordinare ritningen över startluftsystemet så tyckte några av oss att det var ganska långtråkigt. Vi började leka med en pappersloppa (ni vet, sån som man hade när man var liten). Det började ganska oskyldigt när Jonathan fick i uppgift att stå på ett ben i en minut.
Jag protesterade över hans lama sätt att stå på ett ben och urbrast därför:
- Stå i Captain Morgan-stil!
Han lydde uppmaningen och även Björn, som inte ens var med i leken, hakade på och sympatistod med Jonathan. Björn (i orange overall) var en riktig naturbegåvning på detta måste jag säga:)



Senare på kvällen blev Linn lite sjuk, så hon sov redan vid 16. Jag underhöll mig själv genom att träna, basta med några i klassen och sedan bädda ner mig i sängen med Kalle och chokladfabriken på datorn. Shit, vad jag blev sugen på choklad!! Ååh, när jag kommer hem ska jag unna mig en Marabou chokladkaka.
(För jag har ju inte alls unnat mig godis eller chips ombord hittills, nä nä....;)


Hamnschema

Tänkte bara lite snabbt berätta om hur schemat ser ut den närmsta tiden....

Söndag 29/11 morgon: Halifax, Canada
Tisdag 1/12 morgon: New York, USA
Torsdag 3/12 morgon: Baltimore, USA
Fredag 4/12 morgon: Portsmouth, USA
Lördag 5/12 kväll: New York, USA
Måndag 7/12 kväll: Halifax, Canada


Brandövning och bryggsamling

Hej!

Igår blev en sån där lång dag där kvällens fria timmar bara rusade iväg och jag inte hann blogga någonting.
Men jag hoppas att ni är nöjda min uppdatering ändå:)

Igår och idag har jag gått runt med en av elektrikerna här ombord. Jag tror han är någon slags förste elektriker för han gör himla komplicerade grejer medan den andra typ byter glödlampor och säkringar. Lite mer i min kunskapsnivå skulle man kunna säga,haha!
Hur som helst, jag har gått runt med förste elektrikern Domingo.
Såhär ser han och en trött Tina ut:


Himla typiskt att första dagen jag inte har på mig mascara så ska det fotas en massa:P

Eftersom han har gjort ganska komplicerade saker (jobbat med någon diodgrej som sitter i en av hjälpkärrorna och sen fortsatt leta fel på hjälpkärran när inte diodgrejen gjorde det något bättre:P) så har jag mest tittat på och varit någon slags assistent. Typ räckt honom verktyg och muttrar.
Försökte få ut något nyttigt av dagen idag genom att göra lite läxor samtidigt som jag närvarade i kontrollrummet (som ni ser i bakgrunden på bilden) och passade på att fråga om allt möjligt till chiefen. Mycket effektivt!

Men båda dagarna har haft avbrott i vardagen vilket alltid är roligt! Igår var det dags för brandövning för första gången (för oss kadetter alltså!). Den enda instruktion vi hade fått innan var att brandlarmet skulle gå någon gång efter kl.13 och då ska vi samlas uppe på bryggan.
Då hela klassen samlats på bryggan åkte vi ner till däck 3 där sen simulerade branden var. Två i klassen (Linn och Victor) fick visa sina skådespelartalanger och spelade offer. De låg inne i ett rum som de hade fyllt med teaterrök och släpades (bokstavligen!) ut därifrån av de i besättningen som fick agera brandmän.
Förutom att det inte var varmt i rummet så kändes det väldigt verklighetstroget. "Brandmännen" hade full utrustning med allt vad det innebär på sig och brandslangen var utrullad.
Har några bilder att visa, men tyvärr gör sig inte min kamera bättre än såhär när teaterrök har fyllt upp luften:


Victor blev förste man att räddas ur branden...


Linn blir nedsläppt på golvet där en av brandmännen lyckas ramla över henne vilket utlöste gapskratt bland alla åskådare som tyckte det såg ut som att han försökte något....;)

Idag var det dags att samlas på bryggan igen. Dagens uppgift var att söka igenom fartyget efter fripassagerare som kunde ha tänkts klivit på i Liverpool. Vi delades in i små grupper och fick områden tilldelade där vi går och letar med ficklampa. Min grupp söker på alla bildäck. Det är jäkligt trångt bland alla 100-tals nya Volvobilar som är på väg till Amerikatt, men jag antar att det finns värre ställen ombord att leta på.
Det "värsta" är att det luktar nybil på alla däck och de ser väldigt tjusiga ut så nu vill jag också ha en röd Volvo XC90. Grr!

Psst. Det blir lite knäppt med uppdateringarna nu när vi ligger så långt efter svensk tid. Ikväll drar vi bak klockan för femte gången så då är vi fem timmar efter er där hemma. Tyvärr blir det ju ingen dagsfärsk kvällsläsning för er då, men ni kanske överlever ändå;) Det vänder ju snart tillbaka igen!


Fiskmåsar och delfiner!

Fy bubblan vilken seg och tråkig dag det har varit idag!
Halva klassen inklusive mig fortsatte att smyga system nere i maskin och idag stod bränslesystemet på schemat. Det var svårt och tråkigt!

Men efter lunch hände det lite roligare saker. Hela klassen var uppe på bryggan där överstyrman skulle berätta lite mer om sitt jobb. Hon visade däckskontoret och det datasystem hon använder när hon ska lastplanera.
Sen gick vi ut på själva bryggan där hon visade vad alla skärmar och (de flesta av dem ialla fall) knappar var till för. Jag ,som redan listat ut att radarskärmen var en radarskärm, tittade ut lite genom fönstret och noterade att det flög enstaka fiskmåsar runt båten vilket är lite skumt då vi befinner oss någonstans mitt ute på Atlanten.
Rundturen på bryggan fortsätter och då, plötsligt händer det!

- Titta,delfiner!

Alla rusar mot fönstret och först såg jag dem inte, men sedan ser jag ca 4-5 ryggfenor komma upp genom vattenytan och dyka ner igen i rytmisk takt. Alla blev helt förstummade och försökte in till det sista se dem innan båten hade tuffat iväg för mycket..

- Ni vet att delfiner för tur med sig va? undrade överstyrman.

Nä, det visste vi inte. Men jag tycker vi hade en himla tur bara att få se dem tumla runt i Atlantens vågor:)


Atlanten och bastande på denna

Jag kan numera inte bara stoltsera med att första gången jag korsade Atlanten så gjorde jag det med båt. Jag kan också säga att jag har bastat mitt ute på Atlanten. Det är det inte så många som kan säga:)
Åtta av oss studenter bastade och svalkade oss i den iskalla poolen. När vi alla satt därinne samtidigt så blev det efter ett tag inte bara äckligt varmt utan väldigt svårt att andas då syret började sina. Så vi satt där och skämtade om att det vore ett ganska komiskt sätt att dö på, 
i en bastu ute på Atlanten.
Vi såg löpsedlarna framför oss; Åtta studenter dog ute på Atlanten.
Då tänker man ju att de föll överbord och drunknade eller frös ihjäl. Men icke. Dessa åtta studenter dog av syrebrist i en bastu. Haha!

På tal om Atlanten så måste jag bara säga att jag är förvånad över hur blått och fint dess vatten är! Det är inget Östersjögrumligt här inte, snarare medelhavsblått.
Hur vackert som helst!


Skummande från båten



Såhär fint var det tidigare idag!
(Fråga mig inte om det är båten som lutar eller om det är jag som fotar snett:)



Smyga system

Åh herregud,den här dagen tar aldrig slut! Just nu har jag två dagar med teori, men vi har ändå inte haft så mycket teori idag. Vi har varit nere i maskin och smugit system i princip hela dagen. Det innebär att man följer rör och ser hur allt hänger ihop i till exempel smörjoljesystem och kylvattensystem och så ritar man det på ett papper.
Det är mycket svårare än vad det låter! Det tar aldrig slut på rören, pumparna och ventilerna i maskinrummet på sådana här stora fartyg.

Nu har vi precis ätit middag och ska snart ha en extralektion. Hela klassen ska tvingas sitta och lyssna på ca en timmes föreläsning om skeppsstabilitet. YI-HAA! Not. Man är ganska seg i huvudet efter en så lång dag och ständigt gungande och rullande på havet.
Anledningen till att vi ska ha den här extrainsatta lektionen är för att imorn ska överstyrman berätta för oss om ballasttankarna och så vidare. Då tyckte läraren att vi skulle vara lite förberedda så att vi kan ställa smarta frågor imorn. Haha! Vi får väl se hur det går med det:)


Liverpool!

Ledsen att det inte blev någon uppdatering igår, men det var en riktig heldag för min del!
Redan vid 9 så tassade hela klassen iland. Det var med blandade känslor som jag satte mina fötter på fast mark för första gången på fem dagar. Dessutom var det ju premiär för dem att gå på brittisk mark:)

Liverpool var en helt fantastisk stad! Ialla fall ur shoppingvinkeln,hehe! Jag och Linn gjorde inget kulturellt alls (förutom att äta hyfsat onyttig mat till både lunch och middag) utan spenderade hela dagen mellan 10.30 och 18 i butiker, shoppingcenter och caféer.
Det blev några godsaker för min egen del, men mest inhandlade jag julklappar. Så systrar och mamma, förbered er på julklappar inhandlade i Liverpool!
Jag åker gärna tillbaka någon gång och upptäcker lite mer av staden. Vi hade tänkt åka i ett pariserhjul ,liknande London eye för att se lite av stan, men det var för lång kö och alldeles för dyrt för att det skulle vara värt det.

Vid ett-tiden i natt la båten ut från Liverpool och vi åker nu norra vägen mellan Irland och Storbritannien ut mot Atlanten. Det gungar ganska mycket så jag har satt på mina armband och ska snart lägga mig och kolla på film. Senare i eftermiddag och kväll ska det bli ännu värre förvarnade överstyrman imorse medan vi fick pizza uppe på bryggan. Trevlig söndagstradition de tydligen har här ombord:)


Atlantic Cartier säkert förtöjd i Liverpool medan kranarna lyfter av en massa containrar.


Linn nere vid Albert Dock. Liverpool bjöd typiskt brittiskt väder - helmulet,blåst och regnstänk.


Den bästa av fyra bilder på mig. Haha,man kan inte alltid vara fotogenisk! ;)


Julskyltningen var redan uppe. De hade tom speciella julaffärer där det i princip bara fanns färdiga julklappsförpackningar. Lite trist kanske, men effektivt!


"The Liverpool eye"


Positionering

Hej hopp!

För cirka en timme såg det ut såhär utanför min ventil. En av de sista utposterna på Storbritannien innan Atlanten. På babord sida av båten kunde man se lite av Irland.


Imorgon blir det landkrabbor av oss allihopa!

Vi har precis kommit fram till Liverpool. Tydligen kom vi fram tidigare än väntat så nu ligger vi mitt i hamnen och väntar på bogserbåtarna som ska puffa oss in till kaj.

Det känns väldigt skönt att vi ligger fast och stilla hela natten för igår kunde jag INTE sova. Det gungade utav bara hel-vete vilket resulterade i en livrädd Tina. Jag somnade först runt halv fem på morgonen tror jag. Klockan ringde sju imorse, men konstigt nog är jag inte jättetrött. Kanske för att allt fortfarande är så nytt och spännande här ombord:)
Dock ska jag införskaffa sömntabletter inför den kommande Atlantenresan. Usch, vill inte ens tänka på hur mycket det kommer gunga...

Idag gjorde jag min andra praktikdag på däck. Under hela förmiddagen var jag nere på däck 1 som är under vattenytan och nålhackade färg och rost igen. Det verktyget vibrerar väldigt mycket så nu har jag träningsvärk i armarna,haha!
Sen kom en filippinare efter lunch och sa att jag inte fick knacka mer färg för det var inte bra för mig. Jag skulle få men för livet typ:P Så jag fick gå med honom fram på backen och hjälpa till när de skulle byta en tross. Jag fick vara ansvarig för spakarna som körde spelen vilket var ett mycket ärofyllt uppdrag!
Dock blåser det ju ganska mycket när man är till sjöss och trots solen som värmde lite grann så var jag helt genomfrusen när det var dags för rast efter två timmar.
Efter att ha värmt mig med lite te så var det dags att gå ut igen, så då körde jag byxor och tjocktröja under overallen också. Det hjälpte inte så mycket tyvärr.
Tur då att det finns en bastu ombord som fick värma min kropp och rädda mina ömmande axlar och nacke efter allt hackande:) Fast den bästa räddningen för dem var nog matrosen som kom med tigerbalsam och masserade in det. Haha, lite överrumplad blev jag allt, men de är allt bra omtänksamma de där filippinarna!:)

Imorn blir det som sagt lite turistande, men främst shopping här i Liverpool! Tanken är att inhandla så mycket julklappar som möjligt så det är klart...!

Tack för idag, slut för idag!
 


Jungmanstina for real!

Idag har jag fått praktisera istället för att sitta och tråka på en lektion. Vi kör två-dagars rondering så halva klassen (6 pers) har två dagar teori och andra hälften (också 6 st) har praktik på däck och i maskin. Där får man gå runt med filippinarna och göra diverse arbeten som måste göras ombord.
Idag och imorgon jobbar jag på däck.

Idag har jag fått spejsla (heter det så?) rep (man flätar ialla fall ihop två olika rep så att det blir ett helt), plockat och städat på däck, surrat fast diverse saker på Lo-Lo däcket inför stormen som kommit över oss nu, städat ett förråd och det coolaste av allt. Använt värsta manliga verktyget som hackade bort gammal färg och rost så att man måste använda skyddsglasögon, hörselkåpor och andningsmask:)
Detta jobb gör dom för att de ska måla om däcket och de tycker att det är jättetråkigt, men jag tyckte att det var kul,haha!:D

Efter middagen var vi några i klassen som städade den tomma poolen så att vi kan fylla på den med nytt vatten imorn. Då blir det bad och bastu!:)

Nu ska jag vila mitt lilla huvud och kropp innan jag blir alltför sjösjuk. Det gungar ganska rejält. Det blir lite Sex and the city med Linn i min säng i vanlig ordning:) God natt!


Schema!

Måndag till fredag ser vårat schema ut såhär:

07:30 - Frukost
08:00 - Teori/praktik
10:00 - Förmiddagsfika
10:20 ca - Teori/praktik
12:00 - Lunch
13:00 - Teori/praktik
15:00 - Eftermiddagsfika
15:20 ca - Teori/praktik
17:30 - Middag
18:10 - Samling med hela klassen för kort summering av dagen

Lördag förmiddag städar vi våra hytter och gemensamma utrymmen. I övrigt är vi lediga på helgen. Undantag för det här schemat är ju givetvis när vi är i någon hamn för då får vi gå iland om det finns tid för det!:)


Hujeda mig vad mycket mat!

Det blev ofrivillig träning ikväll. Kocken fick en stooooor leverans med mat och hela vår klass fick hjälpa till att ta in allt i byssan. Några var nere på bildäck och lastade in alla sex(!) pallar med mat i hissarna så var vi 5-7 pers inkl. kökspersonalen här uppe på däck 9 som bar allt in till byssan. Det tog en timme för oss sammanlagt ca 18 pers som bar och konkade.

Jag lovar att jag ALDRIG ska klaga igen på att vi får stora leveranser till skärgårdsbåtarna. Dom är en fjärt i rymden jämfört med det här. Vi snackar 1000 liter juice, 100 liter mjölk, 500 kg ris (alltså ett HALVT TON RIS!), 120 liter soja osv...Oh my!
Nu svider det i mina fingrar för att jag har burit så mycket, men det gäller att se det positivt. Nu kommer ju maten bara att bli ännu godare och även fast den hittills har varit väldigt bra och god så börjar man ruttna lite på att få liknande köttgrytor till middag varje kväll....

Här kommer två bilder från dagen.


Översta våningen av fyra i maskinrummet.



Ute på lastdäck så såg man bara en skymt av kommandobryggan!


Antwerpen

Cirka 1½ timme försenade så anlände vi till Antwerpen. Det var ganska coolt att se bogserbåtarna dra och puffa runt oss så att vi hamnade rätt till kaj! Och den 500 ton tunga akterrampen som sakta virades ned av överstyrman är inte heller något man får beskåda varje dag...
Nu ska vi ligga här till ca kl.22 ikväll, sedan bär det vidare mot Liverpool via Engelska kanalen!

Eftersom det är så stilla och skönt kanske man ska passa på att träna. Jag gjorde det igår, men det kan jag ju säga, att springa på ett löpband när det gungar och har sig ute på Nordsjön är inte det lättaste jag har gjort,haha!:P Konditionen låg på topp, men efter 3 km gav jag upp. Det blev för mycket balansövning av det hela;) Styrketräna gick lite lättare...

Men men, får se. Jag är grymt trött! Har hållt på att somna hela dagen under lektionerna. Sov inget vidare inatt heller, vaknade i princip varje timme och trodde att det var morgon. Dock så kunde jag somna om snabbt igen vilket jag inte gjorde igår natt. Så nu hoppas jag att det blir ganska stilla på havet så att jag kan få sova bra en natt. Snälla vädergudar?!

Dags för lite vila innan middagen! Får se om jag kanske ladda upp nån bild senare ikväll igen. Filippinarna verkar vara ganska heta på att få använda vår dator om kvällarna..:P

Ta hand om er där hemma!


Rotterdam (tror jag?)

Efter lunchen så gick jag in i hytten för att titta ut genom fönstret lite grann. Vi har nämligen närmat oss något slags land så för en gångs skull är det inte bara vatten och titta på:P
Lustigt nog så styrde lotsbåten in till oss just då och lotsarna lämnade vårt stora fartyg. Fattar inte varför man har lots så här långt ifrån land, men det kanske är grundare och farligare vatten här än vad jag tror..
Hur som helst så vajade Nederländernas flagga i vinden på lotsbåten och det stod Rotterdam i aktern på den. Så jag tror att det är där vi är!:)
Kan stämma med tanke på att jag i morse fick ett sms från tre där det stod "Välkommen till Nederländerna". Blev väldigt förvånad då jag inte har haft någon täckning på telefonen på över ett dygn...

Just nu är det väldigt lugnt och tyst ombord. Vattnet är i princip stilla och av någon anledning så orsakar inte maskinerna så mycket skakningar heller...Skönt!

Nu är det dags för lektion igen:)


Sjösjuka och sjuka cylindrar

Hej o hå, skutan den gå...Och skakar! I början av dagen gick det bra, men sedan kändes huvudet väldigt tungt och jag satte på mig mina sjösjukeband. De består av endast ett svettband med en plastkula på som trycker på en akupressurpunkt på armen som på något sätt går upp till balanssinnet.
"Äh,bluff och båg! Det där är bara psykiskt..Man inbillar sig att man inte är sjösjuk" påstod någon i klassen. Må så vara,men det funkar ju ialla fall! Mycket bättre än att knapra massa piller och tuggummin tycker jag:)

Just nu verkar det som att vi inte kommer hinna gå i land i Antwerpen. Trist! Vore skönt med lite fast mark under fötterna så att kroppen får vänja sig långsamt med havslivet...

Har inte så mycket mer att skriva för tillfället utan lägger upp tre bilder som ni beskåda. Dock vill jag bara berätta en lite smårolig sak. Kollade på statistiken för den här bloggen och igår hade jag 35 unika besökare. Det är ungefär 3 gånger så många som jag normalt har på en dag på min vanliga blogg:P
Jag tycker det är jättekul att så många verkar vilja följa mig under resan!:)



Här är alla i klassen (förutom Robin som fick vara fotograf) under morgonfikat i mässen.




I bakgrunden ser ni en reservcylinder och framför är ett topplock till cylindern. Fartygets cylindrar har en diameter på 90 cm och kolvarna har en slaglängd på några meter. Alltså något större motorer än vad båtarna har där hemma:)



Många stora separatorer fanns det också i maskin...


Nog för att det finns internet över huvudtaget här ombord, men det är ju inte direkt som bredbandet hemma..Det tar alltså ganska lång tid att ladda upp bilder, men ska försöka så mycket jag orkar!


Halvvägs till Antwerpen

Nu har båten åkt i cirka 1½ dygn och vi befinner oss någonstans på Nordsjön, halvvägs till Antwerpen.

Första dagen ombord är snart avklarad och det är ganska skönt för jag är jättetrött! Sov inte alls bra i natt! Det skakade och vibrerade nåt fruktansvärt (plus säkert alla mina nerver som inte släppt än) så det var svårt att somna trots mina öronproppar som var säkert instoppade i öronen:)

Eftersom det var första dagen idag, både för oss och läraren som är ny på den här resan, så har vi inte kommit in i våra rutiner än. Det har varit lite special idag kan man säga.

Efter frukosten så samlades vi på bryggan och fick gå runt med en filippinsk besättningsmedlem som gick igenom några säkerhetsrutiner med oss och visade runt på diverse ställen i båten.
Sedan hade vi lite teori hela klassen innan det var dags för lunch. Innan lunch kom även de tre svenska befälen kapten, överstyrman och chiefen (maskinchefen) och presenterade sig för oss.
Efter lunch och fotografering av överstyrman till några ID-kort vi ska få ,så fick vi klä på oss overaller, arbetsskor och hörselkåpor för då var det dags för en kort rundvandring i maskin. SATAN vad stort maskinrummet är! Jag tog lite kort, hoppas kunna ladda upp någon senare iaf..
Sedan har vi delat upp oss så halva gruppen har fortsatt med teori och andra gruppen har varit nere i maskin med filippinarna.
Snart dags för middag (vi äter typ hela tiden känns det som:P) och sen ska klassen samlas för en genomgång av dagen. Från och med imorgon blir det nog mer rutin i allt. Ska skriva vårt schema lite senare så får ni se hur dagarna kommer att se ut i framtiden.

Jaja,mycket text nu! Ska vila lite innan maten. Kan förhoppningsvis skriva lite senare igen:)

Kram på er alla där hemma!


På väg!

Nu har vi varit ombord otroligt länge utan att egentligen ha gjort ett skit. Och båten ligger fortfarande till kaj i Göteborg!

I tidtabellen och i skolan sa de att avgången var klockan 18. När vi kom ombord var det klockan 20 som gällde. Och nu ligger vi som sagt fortfarande till kaj, men det verkar vara på gång ialla fall. Det skakar och brummar rejält i båten:)

Många i klassen sitter i dagrummet och kollar på film. American pie 2. Det var typ det bästa som fanns bland VHS-filmerna. För DVD-spelare fanns det inte i vårt dagrum, den har typ filipinarna lagt beslag på. Haha!

Nu rör vi på oss,yihoo! Dags att titta ut genom fönstret:)



Uppdatering:
Jag och 4 andra i klassen lyckades få tillträde in på bryggan medan vi la ut från Göteborg. Det var ganska så häftigt att se den 292 meter långa skutan lastad med en massa containrar snurra sig ut ur hamnen. Tyvärr fick vi inte använda någon kamera så jag kan inte visa någon bild.
Hur som helst verkar det vara duktiga människor som jobbar på bryggan. Det känns tryggt inför de kommande veckorna ute på det stora havet!


Ombord

Efter en otroligt rörig och stressig morgon ,där jag nästan missade tåget ner till Göteborg, så sitter jag nu i min säng ombord på Cartier med datorn i knät.

Vi fick gå ombord via godsrampen i aktern. Kändes inte så jättevälkomnande att gå där bland truckar och bilar som åkte, men det gick ju vägen ialla fall...
Sedan samlades vi i vårat klassrum och det första jag ser är en bild på min gamla klasskamrat från förra hösten nere i Kalmar. Hinner inte mer än tänka; "men där är ju en bild på Linda!" innan någon knackar mig på axeln och säger; "Hej din gamle sjöräv!"
Där står Linda i egen hög person och snacka om att jag blev förvånad! Men det var ett kul återseende:) Trist att hon bara var här på kort besök och inte åker med på resan!

Sedan har vi bara fått lite info om när mattiderna är och haft lite fritid för att installera oss i hytterna. Jag fattar inte att väskorna blev så fulla då garderoben inte ser så full ut nu när allt är uppackat..:P



Min koj som faktiskt är ganska skön! Dock ångrar jag att jag inte pressade ner min kudde i nån av väskorna...



På andra sidan avskärmingsväggen sover min vän Linn:)



Utsikt från ventilen just nu i Göteborg...



Vi bor på nionde däck. Det känns när man hänger ut från ventilen...(ventil=fönster på båtspråk. För er som inte visste;)



När klassen gick omkring och tittade in i varandes hytter så kallades vår hytt för julhytten. Någon tyckte att allt såg så rött ut och det kan jag väl hålla med om, trots alla hytter egentligen hade mycket röda tyger etc.
Dock vet jag inte hur mycket man kommer mobbas nu när alla ser vårt lilla lager av julgodis..:P



För övrigt verkar det vara en väldigt bra båt. Det finns ett "gym" och en pool så man kan motionera lite grann ialla fall. Mycket filipinare i besättningen som tydligen gillar att bjuda in oss på karaoke i deras dagrum..Hmm,får se om jag vågar mig på det senare..

Dock har jag en tråkig nyhet och det är att det inte finns något internet i hytterna. De håller på att dra kablar, men vet inte om det är något som blir klart under denna resa. Dock finns det en dator med internet i vårat klassrum som man får använda, men får se hur mycket bilder jag orkar ladda upp då internet via satellit kan vara ganska långsamt. Men, vi får se helt enkelt!

                                                                 


Dan före dopparedan

Om 10 minuter är det måndag den 16onde november och dagen D. Dags att släppa taget om den trygga tillvaron i Stockholms skärgård och istället bege sig ut på de stora haven. Vi snackar Nordsjön, Engelska kanalen och Atlanten.

Det här är alltså berättelsen om den lilla flunken på Waxholmsbolagets båtar som bestämde sig för att utveckla sin karriär till sjöss. Hon började läsa en kurs i Kalmar som gav henne chansen att åka med en containerbåt i fem veckor för att pröva på livet till sjöss nere i maskin.




Välkommen att följa med på min resa via den här bloggen!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0